Srednja talijanska škola Rijeka - Scuola media superiore italiana Fiume

PERCHÉ SCEGLIERE NOI – ZAŠTO ODABRATI NAS

ISCRIZIONI 2021/2022 – UPISI 2021./2022.


 

ŽIVOT I RAD U ŠKOLI NA ZAVIDNOJ RAZINI

Upis u našu Školu donosi niz prednosti:

– učenje 6 jezika (talijanski, hrvatski, engleski, francuski, njemački i španjolski)

– izvrsno opremljene specijalizirane učionice za kemiju i informatiku

– 90 računala na raspolaganju učenicima

– brojne nastavne i izvannastavne aktivnosti

– izuzetno kvalificiran i kvalitetan nastavni kadar

– nastava se održava isključivo u jutarnjoj smjeni

– smješteni smo u prelijepoj zgradi u samom centru grada

– dio školskih udžbenika učenici dobivaju donacijom iz Italije

– niz besplatnih izleta i ekskurzija

– izlazimo u susret sportašima i ostalim učenicima s vanškolskim obvezama

– Pripremamo naše učenike za tehnološku industriju 21. stoljeća

– sudjelujemo na natjecanjima znanja na svim razinama, kao i na ostalim natječajima i sportskim aktivnostima

PRVA MJESTA NA ŠKOLSKIM, ŽUPANIJSKIM I DRŽAVNIM NATJECANJIMA

Naši učenici osvajaju zavidne rezultate na različitim natjecanjima znanja, kako onim u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje tako na raznim literarnim i umjetničkim natječajima na kojima redovito sudjelujemo.
Ove školske godine učenici naše škole su se kvalificirali na Državno finale u četiri predmetne kategorije: FRANCUSKI JEZIK(1° mjesto –GIOIA GRUBER državna prvakinja), ENGLESKI JEZIK(5° mjesto u državi), TALIJANSKI JEZIK(2°, 5° i 6° mjesto u državi) i FILOZOFIJA(13° mjesto u državi). Osim toga, osvojili su drugo i treće mjesto na županijskom natjecanju iz kemije u kategoriji prvih razreda, peto mjesto na županijskom natjecanju iz hrvatskoh jezika u kategoriji prvih razreda, peto mjesto na županijskom natjecanju iz povijesti u kategoriji drugih razreda, te četvrto mjesto na Županijskom natjecanju iz biologije u kategoriji prvih razreda. Nadalje, ove godine je četvero naših učenika nagrađeno na Državnoj razini u sklopu literarno/likovnog natječaja ‘’Europa u školi’’, a naša učenica četrvrtog razreda osvojila je nagradu literarnog natječaja Generalnog Konzulata Italije u Rijeci.

 

SUVREMENA INFORMATIČKA OPREMLJENOST

Naša škola moderno je opremljena. Posjeduje dvije specijalizirane učione za kemiju i informatiku. Sve ostale učionice raspolažu pametnim pločama te projektorima i računalima koje omogućavaju našim nastavnicima rad u izvrsnim uvjetima, a učenicima da razvijaju obrazovne vještine. Također imamo uvedene tehnologije i alate koje se koriste u budućim tvrtkama i postrojenjima što daje prednost našim učenicima pred onima koji se nisu susreli sa takvim tehnologijama u svojem srednjoškolskom obrazovanju.

Naše laboratorijske učionice su suvremeno opremljene sa informatičkom opremom. Također imamo uvedene tehnologije i alate koje se koriste u budućim tvrtkama i postrojenjima gdje će svaki naš učenik biti u prednosti pred onim učenikom, koji se nije susreo sa takvim tehnologijama u svojem srednjoškolskom obrazovanju.

UVOĐENJE PROGRAMA ZA ROBOTIKU od 2021.-2022.

Transform your classroom into an innovation lab

Od nastavne godine 2021/2022 uvodimo program za robotiku. Četiri nastavnika iz područja kemije, informatike i matematike proći će stručnu obuku za korištenje 11 robota koje će škola kupiti u svrhu uporabe tijekom nastave i izvannastavnih aktivnosti gimnazijskih odjela.

Projekt je idealno rješenje za maksimaliziranje angažmana učenika na temelju projekata povezanih s karijerom i iskustvenog učenja. Studenti uče važne industrijske tehničke vještine poput 3D modeliranja, razvoja mobilnih aplikacija i ugrađenog programiranja.

Ovom aktinošću se radikalno smanjuje vrijeme potrebno za prijenos relevantnih vještina i industrijskog znanja u obrazovne sustave. Ovim plug and play STEAM rješenjima naša će škola pretvoriti svoje učionice u inovacijske laboratorije u kojima učenici mogu iskusiti praktične projekte koji oponašaju prakse iz stvarnog svijeta.

Pripremamo naše učenike za tehnološku industriju 21. stoljeća

ORGANIZACIJA MEĐUNARODNIH PROJEKATA TE KULTURNIH RAZMJENA

Uz nadu da će epidemiološka situacija dopustiti planiranje i realizaciju ekskurzija,  STŠ Rijeka će obnoviti suradnju sa srodnim srednjoškolskim ustanovama iz Italije. U tom smislu posebno naglašavamo pokretanje nove kulturne razmjene sa srednjom školom ‘‘Ripetta” iz Rima s kojom se planira realizirati odlazak 18 učenika drugih razreda STŠ Rijeka u Rim krajem 2021. godine te ugostiti studente iz Rima na proljeće 2022. Predviđena je i kulturna razmjena s gradom Este, s kojim STŠ Rijeka njeguje dugogodišnju suradnju, a u sklopu koje će grupu učenika trećih razreda ugostiti srednjoškolci iz grada Este prilikom trodnevne svečanosti ”Europska proslava” koja će se održati u navedenom gradu sljedeće godine.

Osima navedenih projekata želimo naglasiti da smo prva škola u Hrvatskoj koja je realizirala proteklih godina projekt ”Startup Super School” u suradnji s neprofitnom organizacijom ”Associazione Innoraptive” koja ima kao cilj promicanje inovativnog i revolucionarnog načina razmišljanja kod srednjoškolaca. Projekt se zove ”Ubrzani osnovni tečaj u poduzetnički svijet” a namijenjen je učenicima trećih i četvrtih razreda. Pokrovitelji projekta su osnivač PGŽ kao i Talijanska zajednica iz Rijeke.

Treću godinu zaredom sudjelujemo u projektu s prestižnom školskom ustanovom Collegio Uccellis iz Udina. Projekt se zove Open Windows of Europe (students’ mobility) i u cijelosti ga sponzorira Furlanija-Julijska pokrajina. Osim Srednje talijanske škole Rijeka, kao talijanske škole u Republici Hrvatskoj, u projekt su uključene i dvije škole iz Austrije i Albanije.

Projekt je to koji  daje učenicima furlanskih srednjih škola, u dobi od 16 do 18 godina, mogućnost pohađanja škole u zemlji područja Alpe-Jadrana i za cilj ima promicanje pozitivne i konstruktivne integracije školskih ustanova navedenog područja.

Radi pandemije Covid-19 projekt je iznimno ove godine realiziran na daljinu a tema projekta je bazirana na UN Agendu 20/30 – zaštita okoliša i klimatske promjene.

Nadamo se da će se krajem 2021. održati planirani završni trodnevni događaj u sjedištu udinskog instituta Collegio Uccellis na kojem će sudjelovati sve europske škole uključene u projekt.

Hai una domanda? Chiama il +385 51 213 804